Het belangrijkste materiaal voor een keeper zijn uiteraard zijn handschoenen.
Nog belangrijker is, na aanschaf van je keepershandschoenen, hoe onderhoud ik mijn handschoenen zodat ik er zo lang mogelijk mee kan doen ?
Voordat je jouw Keepersaction keepershandschoenen voor de eerste keer in gebruik neemt, spoel je de handschoenen in een emmer met lauw water waaraan een klein beetje afwasmiddel is toegevoegd om al het stof en conserveer/wasmiddel wat gebruikt is tijdens het productieproces te verwijderen.
Droog de keepershandschoenen nooit in of met een droger, op een radiator, door ze in de zon te leggen of de keepershandschoenen met de natte handpalmen op elkaar, te laten drogen. Niet wassen in de wasmachine!
Het bevochtigen van de keepershandschoenen vóór elk gebruik zal de grip van de handschoenen verbeteren. Aangezien Keepersaction keepershandschoenen worden gebruikt zullen zij onderhevig zijn aan slijtage. Keepersaction geeft geen garantie op latex-slijtage!
Wees zuinig op je handschoenen en houd je keepershandschoenen schoon, dit verlengd het leven van de Keepersaction keepershandshoenen aanzienlijk!
Probeer contact van de zachte foamlaag met de grond zoveel mogelijk te voorkomen. Jeugdige keepers zullen vaak anders omgaan met de keepershandschoenen dan volwassen keepers. Tegen de doelpaal aanhangen of leunen en in de netten hangen zijn vaak geziene gebeurtenissen bij de juniorkeepers. De latexfoam en de constructie van een keepershandschoen is hier niet tegen bestand.
Iedere Keepersaction keepershandschoen is aan de voorkant voorzien van een foamlaag van latex, een natuur product. Deze foam zorgt ervoor dat je grip krijgt op de (natte) bal en beschermt je handpalmen en je vingers. Zachte handschoenen ( met veel lucht) slijten sneller dan stuggere keepershandshoenen. Maar zachte keepershandschoenen zorgen wel weer voor een betere grip met de bal.
De dikte van het foam gaat van 1 t/m 4 mm. Een dikte van 1mm wordt alleen nog gebruikt bij de goedkope keepershandschoenen voor pupillen en junioren.
Een regel is dat een foamlaag die meer dan 50 procent is versleten, geen grip meer geeft. Foam slijt niet eens zozeer door het vangen of stompen van ballen, maar door het schuren van de hand over de grond. Zand en kunststofkorrels werken hierbij als "schuurmiddel". Op kunstgras slijten handschoenen harder door de wrijving met de zwarte rubberkorrels en het kunstgras. ( Er bestaan speciale keepershandschoenen die gebruikt worden op kunstgras voor jeugdkeepers)
Een jeugdkeeper hoeft niet gelijk de duurste en beste handschoenen te kopen die er zijn. De kracht van de schoten die hij/zij te verwerken krijgt is niet dusdanig hard dat dit gelijk het beste en duurste materiaal rechtvaardigt. Net zo belangrijk is de pasvorm van de handschoen, koop deze nooit te krap, bij het vochtig worden gaat de handschoen wat krimpen waardoor er scheuren in de naden kunnen ontstaan. Ook zal de dempende werking van de foamlaag minder werken bij een te strakke handschoen. De handen van jeugdkeepers kunnen binnen 1 seizoen wel met 1 handschoenmaat groeien. Koop daarom ook nooit je nieuwe handschoenen bij het einde van een seizoen.
TIP
Schaf twee paar keepersaction keepershandschoenen aan; één paar voor de trainingen en één paar puur voor je wedstrijden.
Gaan je wedstrijd-keepershandschoenen op een geven moment stuk of hebben ze teveel slijtplekken, dan "schuiven" ze door naar de training en schaf je een nieuw paar aan voor je wedstrijden. Een standaardregel is dat er per seizoen minimaal drie paar keepershandschoenen nodig zijn. ( Uitgaande van twee keer trainen één wedstrijd per week.)
Het beste is om 2 paar handschoenen te gebruiken, één paar wedstrijdhandschoenen en één paar trainingshandschoenen. Veel amateurkeepers spelen en trainen met 1 paar handschoenen, hierdoor ben je in een seizoen veel duurder uit omdat je handschoenen dan binnen enkele weken versleten zijn.